Vila Florica (Conacul Bratienilor) din Stefanesti, jud. Arges

In excursia de weekendul trecut am prins toamna frumoasa de munte doar in prima zi. Duminica a inceput sa ploua, asa ca vremea nu era deloc potrivita pentru plimbari. Ne-am urcat in masina si am plecat spre casa, dar pe drum ne-am oprit sa vizitam vila Florica din Stefanesti, de langa Pitesti.
Conacul Bratienilor ( Vila Florica) din Stefanesti
Conacul Bratienilor ( Vila Florica) din Stefanesti


Cum se ajunge la Vila Florica?

Era a treia oara cand incercam sa vizitam conacul Bratienilor asa ca drumul il stiam foarte bine. Din Pitesti se pleaca spre Bucuresti pe drumul vechi DN7 si in prima localitate, Stefanesti, dupa pod si biserica se intra pe prima strada la stanga (exista si un indicator care arata ca se mai fac 500m din drumul principal). Pana la conac soseaua urca trecand pe langa un cartier de vile si apoi prin padure. Pe stanga se vede o cladire impunatoare si un panou cu „Conacul Bratienilor”este montat in fata. Acest panou ne-a indus in eroare prima data. Cladirea impunatoare nu este conacul Bratienilor, ci doar fosta ferma a domeniului, amenajata acum ca sala de nunti si denumita, ce strategie de marketing! , Conacul Bratienilor.

Fosta ferma, azi locatie de nunta: Conacul Bratienilor
Fosta ferma, azi locatie de nunta: Conacul Bratienilor
Pentru a ajunge la conacul original drumul continua si trece printr-o poarta marcata cu „Centrul de cultura Bratianu”. Desi un indicator mic anunta ca intrarea este interzisa, a doua oara cand am ajuns la domeniu, prin vara, am decis sa-l ignoram si sa mergem mai departe. Dupa acea poarta se deschide un parc imens, ce pare mai mult o padure foarte ingrijita. Aleea principala ne-a dus pana in fata vilei Florica. Un portar ne-a anuntat la vizita din vara ca este inchis pentru public, fiind organizat un eveniment acolo.
Duminica am ajuns a treia oara aici si a fost cu noroc!
 

In vizita la Vila Florica / Conacul Bratienilor

Domeniul de la Stefanesti cuprindea conacul, ferma, o crama, o capela si gara, aflate in mijlocul unui imens parc dendrologic, parc inconjurat la randul lui de podgorii. In secolul XIX a fost construita prima casa pe de domeniu, de Ion C. Bratianu. Domeniul a ramas apoi mostenire lui Ionel Bratianu, dar a fost denumit Florica, dupa prima fiica a lui Ion C. Bratianu.
Astazi conacul Florica este administrat de Consiliul Judetean Arges, care are in grija si parcul din preajma. Ferma este sala de nunti, crama este in paragina, iar pe locul podgoriilor ce inconjurau domeniul sunt ridicate fel de fel de vile. Consiliul Judetean face o treaba foarte buna cu conacul pentru ca l-am gasit intr-o stare excelenta.

Turn din fosta ferma de pe domeniul Bratienilor
Turn din fosta ferma de pe domeniul Bratienilor
Program de vizitare al vilei Florica:  Luni-vineri 08:00-16:00
     Sambata-Duminica 09:00-17:00
Tarif de intrare in vila Florica: Adulti 5,7 lei (nu este o gluma, chiar este cu virgula J )
                                                       Copii 2 lei
                                                       Ghid 10 lei
Din pacate ghidul este duminica pana la ora 16:15, dar noi nu l-am mai prins. Doamna foarte amabila care ne-a deschis ne-a si plimbat prin vila. La intrare(intrarea se face prin spatele vilei) am primit cipici pe care ni i-am pus peste pantofii uzi.
In conacul Bratienilor se viziteaza parterul (o biblioteca, un salon de primire cu semineu si cu o scara ce da la intrare si o sala de sedinta), etajul 1(o biblioteca supraetajata si alte saloane) si 2(biroul si terasa). Sper ca nu am incurcat etajele. Toate camerele vizitate sunt bine intretinute, dar unele mobile si cartile din biblioteca nu sunt originale. In conac se pot organiza si evenimente cu acordul Consiliului judetean. Pe siteul centrului de cultura "Bratianu" puteti gasi mai multe poze din interior.

Detaliu din vila Florica
Detaliu din vila Florica
Balcon al vilei Florica
Balcon al vilei Florica
Din pacate din cauza vremii nu ne-am putut plimba prin parc si nici nu am fost sa vedem capela. Dar dupa ce am vazut vila Florica mi-am dat seama ca a meritat sa revin si a treia oara doar ca sa o pot vizita.

Parcul dendrologic de pe domeniul Bratienilor din Stefanesti
Parcul dendrologic de pe domeniul Bratienilor din Stefanesti
Sper insa sa nu fie si ultima pentru ca am  gasit cateva articole in care se preciza ca domeniul Florica din Stefanesti a fost retrocedat mostenitorilor si statul vrea sa-l rascumpere, dar ca de obicei nu are cu ce. Ce se va intampla cu el daca nu va fi rascumparat nu se stie!   

Locatie conacul Bratienilor (Vila Florica din Stefanesti):

View Larger Map

Etichete: , , ,