Castelul Bethlen din Cris, jud. Mures

Inainte de excursia la Sighisoara citisem despre castelul Bethlen de la Cris pe blogul art-historia, o sursa de inspiratie pentru noi destinatii in Romania. De cand am vazut pozele de pe acest blog mi s-a parut un loc de poveste si mi-am dorit sa ajung aici. Cand am fost la Sighisoara la inceputul verii am inclus pe lista si acest castel.

Castelul Bethlen din Cris
Castelul Bethlen din Cris

Cum se ajunge la Castelul Bethlen din Cris?



Din Sighisoara am urmat indicatorul de Medias. Prima localitate in care se intra dupa Sighisoara este Danes. Pe la jumatatea Danes-ului, un indicator maro ne-a indemnat sa o luam la stanga spre castelul Bethlen, pana acolo fiind doar 9 km. M-am mirat si eu ca era semnalizat.
Drumul pana in Cris este destul de bun, cu o scurta portiune de decopertari(cel putin asa era in iunie 2013) care ne-a luat prin surprindere si ne-a facut sa reducem brusc viteza dupa cateva zdruncinaturi.Am stiut ca am intrat in Cris cand au inceput sa apara case pe marginea drumului. Nu-mi amintesc sa fi vazut vreo semnalare a intrarii in sat si bineinteles nu exista niciun indicator spre castel. Din fericire se vede de pe drum turnul castelului, asa ca in dreptul scolii, cand drumul coteste la stanga intr-un unghi de 90 de grade, noi am luat-o la dreapta, peste pod. Dupa cativa zeci de metri am parcat masina si am urcat pe jos drumul pietruit pana la poarta.

In vizita la castelul Bethlen din Cris



La intrare ne-a intampinat un afis mare cu informatiile de interes pentru orice turist:
Program de vizitare al castelului Bethlen: marti-duminica, 10:00-17:00
Tarif de vizitare al castelului: 10 lei bilet intreg, 5 lei bilet redus(elevi, studenti si pensionari)
Informatii despre castel
Informatii despre castel
La intrare l-am gasit pe paznic care ne-a povestit despre istoria castelului, pe langa ce am citit pe panourile instalate in curte. Ne-a lasat apoi sa exploram incaperile de poveste.
Castelul a fost construit de familia Bethlen care s-a stabilit la Cris inainte de anul 1300. Nu a aratat de la inceput asa ca astazi, unele aripi fiind adaugate pe parcursul celor 300 de ani cat a durat constructia. In secolul XIX a fost amenajat si parcul din jur, un parc in stil englezesc cu plante exotice aduse de departe. Castelul a fost nationalizat in 1949, folosit pentru diverse activitati si lasat apoi in paragina. In 2007 a fost retrocedat celor 3 mostenitoare din familia Bethlen, 3 surori destul de in varsta care locuiesc la Targu Mures. Ele au infiintat asociatia ProCastrum pentru restaurarea acestuia.
Istoria castelului Bethlen mi se pare fascinanta, mai ales ca in prezent citesc „Orele indepartate” de Kate Morton, o poveste care ma duce cu gandul la domeniul de la Cris, prin elementele principale ale cartii: un castel si 3 surori.
Dupa ce am aflat istoria acestor locuri ne-am plimbat prin camerele parasite incercand sa ghicim ce povesti adaposteau, care era camera de bal, care erau dormitoarele, la ce ferestre se aratau domnitele cand veneau cavalerii in vizita...
Din loc in loc vedeam si blazonul familiei Bethlen: sarpele cu mar in gura. Legenda spune ca în momentul când familia Bethlen a venit, aici era o mlaştină in care traia un monstru ca cel de la Lochness care înghiţea oamenii.  Un membru al familiei a aruncat un măr care i-a rămas în gură monstrului şi el s-a înecat. Monstrul cu mar in gura a ramas apoi blazonul familiei Bethlen din Cris.

Blazonul familiei Bethlen
Blazonul familiei Bethlen
Am incercat sa exploram toate incaperile ce se puteau vizita. Aripa din stanga castelului este renovata la ultimul etaj si are chiar aspectul unui hol de hotel. In rest camerele de aici nu sunt atat de ingrijit ca ultimul etaj, dar se vede ca se lucreaza la ele.

O aripa a castelului Bethlen
O aripa a castelului Bethlen
Ultimul etaj renovat al castelului
Ultimul etaj renovat al castelului
Scara interioara in castel
Scara interioara in castel
Aripa din dreapta intrarii in schimb este mult mai pariginita. Am vizitat insa beciul si loggia si am urcat in turnul arcasilor pana la ultimul etaj. In partea de sus donjonul cilindric(turnul) este decorat cu basoreliefuri cu soldati.  

Cealalta aripa a castelului Bethlen
Cealalta aripa a castelului Bethlen
Subsolul castelului
Subsolul castelului
Loggia castelului Bethlen
Loggia castelului Bethlen
Basorelief cu soldati
Basorelief cu soldati
Am stat cam o ora-o ora jumate la castelul din Cris. Este un castel frumos si respira istorie prin fiecare piatra din ziduri, dar mi-a parut rau de starea in care a ajuns. Peste cativa ani vreau sa ma intorc aici pentru a vedea daca incepe sa se apropie de ce a fost odata!

Castelul Bethlen din Cris, jud. Mures pe harta:

View Larger Map

Etichete: , ,