In cautarea florilor - Rezervatii naturale in Romania

Dupa indelunga asteptare, primavara se decide greu sa vina si la noi.  Imi place mult acest anotimp deoarece toate florile parca asteapta venirea ei ca sa-si arate splendoarea. Din fericire, la noi in tara ai sansa sa gasesti inca multe locuri cu flori crescute salbatic, locuri transformate in rezervatii naturale.
De cativa ani incoace pornesc in fiecare primavara in cautarea lor. Caut aceste rezervatii pe internet, apoi la fata locului si le pozez ca sa le pot admira si dupa aceea. Din pacate unele sunt destul de departe de Bucuresti. Mai este importanta si perioada lor de inflorire pentru a merita drumul pana acolo.
De aceea, mai jos am facut o lista cu rezervatiile naturale de flori si alte evenimente dedicate lor, in speranta ca primavara aceasta le voi vedea pe cat mai multe dintre ele. Informatiile sunt culese din diverse surse si pentru ca nu le-am vazut cu ochii mei nu garantez ca odata ajunsi la fata locului “marea rezervatie de bujori” nu este de fapt un camp plin cu iarba si 3 bujori ofiliti intr-o margine a lui.   


Narcise

Perioada de inflorire: 1-15 mai
Narcise


Rezervatii naturale de narcise:
1.       Negrasi, jud. Arges 
Rezervatia cu narcise de la Negrasi se gaseste in lunca raului Dambovnic, in comuna Negraşi, judetul Arges, pe DN 659, la 46 km de Pitesti. In 2011 Sarbatoarea narciselor s-a desfasurat pe 8 mai aici.
2.       Sercaia, jud. Brasov
Rezervatia naturala de narcise din comuna Sercaia se afla dupa satul Vad, pe DJ 107C, la 55 km de Brasov. Fiind zona de munte, narcisele au inflorit mai tarziu aici, asa ca anul trecut festivalul lor s-a tinut pe 21 mai.
3.       Petresti, jud. Dambovita
Rezervatia naturala de narcise se afla in valea raului Neajlov, langa Petresti. Pentru a ajunge se urmareste DJ 611, Gaesti - Selaru, pana la cca. 2,5 Km de la iesirea din localitatea Petresti, in apropierea podului peste raul Neajlov. In dreapta, la cca. 800 m, pe malul stang al raului Neajlov se afla rezervatia naturala de narcise. Din pacate nu am gasit nicio mentiune referitoroare la sarbatorirea florilor in aceasta zona.
4.       Preajba, jud. Gorj
Poiana cu narcise se afla la marginea comunei Preajba, foarte aproape de Targu Jiu. Pentru a ajunge la ea, din drumul spre Targu Jiu, DN67, in comuna Dragoieni se face la dreapta spre Preajba. La capatul drumului asfaltat se intinde poiana cu narcise.  Anul trecut gorjenii le-au serbat pe 6 mai.

Lalele

Perioada de inflorire: mijlocul lunii aprilie
Lalele
Evenimente dedicate lalelelor:
Simfonia lalelelor - Pitesti, jud.Arges
Prima data am fost la simfonie in 2009. De atunci in fiecare an s-a nimerit altceva in perioada cand s-a organizat evenimentul si de aceea n-am mai ajuns. Anul asta sper sa nu se mai apara nimic. Pe langa expozitia de lalele mai este si un targ de la care se pot cumpara flori, ghivece si alte ustensile de gradinarit.
Anul acesta se va desfasura in perioada 19-21 aprilie. 
Rezervatii naturale de lalele:
1.       Parcul natural Portile de Fier, jud. Mehedinti
Pe versantii Cazanelor Mici si Cazanelor Mari se poate admira in luna aprilie “laleaua de Cazane”. Si ea este protejata de lege si poate fi vazuta doar intr-o plimbare cu barca pe Dunare. 
  

Liliac

Perioada de inflorire:  1- 10 mai
liliac
Rezervatii naturale de liliac:
1.       Ponoarele, jud. Mehedinti
In comuna Ponoarele, jud. Mehedinti, pe langa minunile naturale despre care voi scrie mai tarziu, se mai poate admira o padure naturala de liliac. Din drumul de la Targu Jiu spre Baile Herculane, DN 67D, in Baia de Arama se face la stanga spre Ponoarele. Drumul pana in centrul comunei este asfaltat si serpuieste pe malul unui rau, printr-o padure deasa; cu totul alta lume decat cea pe care o vad eu zilnic! Drumul spre padurea de liliac este semnalizat si urca pe un deal destul de abrupt. Acesta nu este asfaltat, dar merita parcurgerea celor 3 km neasfaltati.
In 2012 s-a tinut aici Sarbatoarea liliacului pe 6 mai.  
2.       Ciucurova, jud.  Tulcea
Am citit de curand despre o alta padure de liliac, in jud. Tulcea, intre localitatile Ciucurova si N. Balcescu, pe drumul de la Bucuresti la Tulcea, DN 22. 
  

Bujori

Perioada de inflorire: 15 mai – 20 iunie
Bujori
Rezervatii naturale de bujori
1.       Zau de Campie, jud. Mures
La Nord de comuna Zau de Campie, jud. Mures, se afla singura rezervatie naturala de bujori de stepa din Europa. La ea se ajunge cotind la dreapta spre Zau de Campie, in localitatea Ludus, din drumul Targu Mures-Turda, DN 15. La inceput de mai se anuntau anii trecuti inflorirea bujorilor.
2.       Comana, jud. Giurgiu
In parcul national Comana, rezervatia de bujori poarta numele de “Padina Tatarului”. Ea se afla pe suprafata comunei Mihai Bravu. Anul trecut pe 17 iunie a avut loc aici Sarbatoarea bujorului, dar data mi se pare tarzie ca sa mai existe bujori in floare.
3.       Enisala, jud. Tulcea
In padurea de langa cetatea Enisala se afla o alta rezervatie de bujori ce infloresc in luna mai. Pentru a ajunge la Enisala se face la dreapta din drumul Bucuresti-Tulcea, spre Babadag. Din Babadag, urmatoarea comuna este chiar Enisala. Cetatea este in stanga drumului ce duce de la Enisala la Salcioara.
4.    Greci, in Muntii Macinului



Lacramioare

Perioada de inflorire: aprilie
Rezervatii naturale de lacramioare
1.       Comana, jud. Giurgiu
Am citit ca in parcul national Comana, in comuna Calugareni, se afla o zona protejata in care cresc lacramioare. Nu am gasit informatii despre unde este mai exact si cum se ajunge acolo, dar mi-ar placea sa o vad un camp plin de lacramioare si sa ma imbat cu mirosul lor.

Maci 

Perioada de inflorire: 15 mai - 30 mai
Maci
Ultima parte din plimbarea in cautarea florilor o voi dedica macilor. Anul asta mi-am propus sa gasesc campuri cu maci pentru a face poze cu ei. Am citit ca se afla unele pe drumul de la Bucuresti la Targoviste sau de la Bucuresti la Slobozia sau in Dobrogea. Din pacate, nu am gasit nicio mentiune mai exacta pentru a le putea localiza. Ramane sa le caut la fata locului, in perioada potrivita.
Update: Intre timp am gasit doua campuri cu maci - unul pe Autostrada soarelui, A2 si unul langa Rasnov in judetul Brasov.
Pe langa toate aceste rezervatii mi-ar placea sa mai gasesc livezi cu ciresi infloriti. Peisaje ca ale japonezilor, dar la noi in tara. Ramane sa mai caut pentru ca pe net nu am gasit nicio informatie despre asa ceva.
Update:

Gladiole

Perioada de inflorire: vara-toamna
1. Vintu de Jos, jud. Alba
De curand cautam pe internet informatii despre ce castele,palate si conace ce se mai pot vizita in Romania si am gasit mult mai multe decat ma asteptam. In cautarile mele am dat si peste un camp de gladiole in Vintu de Jos, jud. Alba. Nu am gasit multe informatii despre acest camp si din pacate, perioada de inflorire pentru gladiole fiind atat de vasta, nu stiu cand se pot vedea gladiolele de la Vintu de Jos in toata splendoarea lor. Ramane doar sa sper ca voi avea norocul sa le prind in floare cand trec pe acolo.
Am marcat pe harta de mai jos localizarea aproximativa a rezervatiilor de mai sus:

Pentru a vedea harta in format mare apasa aici

Etichete: , , ,