Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi - in topuri internationale

Am ajuns tot cu treaba in targul Iesilor si pentru ca data trecuta vizitasem principalele obiective am inceput sa ma documentez pe net ce ar mai fi de vazut. Am dat intamplator peste un top al celor mai frumoase biblioteci din lume si cand am vazut ca intre ele apare si biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi am pornit in cautarea ei. 
Biblioteca "Gheorghe Asachi" din Iasi
Biblioteca "Gheorghe Asachi" din Iasi


Cum se ajunge la biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi? 

Primul raspuns care imi vine in minte la aceasta intrebare este “cu peripetii”. Cautand pe net adresa bibliotecii am constatat ca este chiar in centru, asa ca aproape alergand am ajuns inainte de ora inchiderii la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Asachi” de pe Stefan cel Mare si Sfant. Asa aparea marcata pe google, deci nu mica ne-a fost mirarea cand am constatat ca nu aici e ce cautam. Bibliotecarul ne-a spus ca de fapt ce cautam noi se afla in incinta facultatii tehnice “Gheorghe Asachi”. 
Ne-am intors la prietenul Google care ne-a indus iar in eroare - Universitatea mentionata apare pe malul Bahluiului, dar nici aici nu se afla faimoasa biblioteca. 
Am cautat alte informatii si am aflat ca de fapt ea se afla in Palatul Universitar de la Copou, pe bdul Carol I, in stanga cum se intra pe la intrarea principala. Bibioteca Gheorghe Asachi din Iasi este deschisa si pentru cei care vor doar sa o viziteze fara a studia ceva de aici, respectand orarul de acces


Ce are special Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi? 

Ma asteptam la ceva mai mare, deci prima data cand am intrat m-a surprins dimensiunea ei. Obisnuindu-ma insa cu incaperea am putut sa ma bucur de decoratiunile din lemn de pe tavan, de balustradele din fier forjat ce incadrau primul etaj si de mirosul de carte veche. Imi amintea putin de biblioteca din Harry Potter, putin de cea de la Sfantul Sava din Bucuresti si inca putin de sala de informatica din scoala generala. Bibliotecara a ramas surprinsa ca venisem doar sa o admiram. Nu am stat mai mult de 10 minute ca sa nu deranjam, dar ne-au fost de ajuns. 

Nu am reusit sa vad niciuna dintre celelalte biblioteci aparute in topul mentionat mai sus (dar le am pe lista!) asa ca nu pot face o comparatie. Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi are insa farmecul ei si merita mai multi vizitatori. Sau turistii veniti in Iasi merita sa-si clateasca ochii in acest loc.

Etichete: , ,