Tur de oras – 9 locuri de vazut in Brasov

Nu stiu altii cum sunt, dar eu recunosc ca ajungand in Brasov de atatea ori aveam senzatia ca il stiu bine, atat de bine incat nici nu ma oboseam sa ma departez de centru sau sa-i dau vreo sansa sa-mi arate ce are. Abia cand am avut treaba aici si am ramas cateva dupa-amieze blocata in oras m-am gandit sa descopar ce este de vazut in Brasov.
Biserica Neagra din Brasov
Biserica Neagra din Brasov

De obicei plimbarea noastra prin oras, mereu aceeasi, incepea cu parcarea masinii pe una dintre laturile parcului Nicolae Titulescu si traversat spre strada pietonala care duce in Piata Sfatului, strada Republicii. Asa a inceput si turul nostru de oras, un tur extins fata de ce obisnuiam eu, pentru a gasi ce este de vazut in Brasov.

1. Palatul de Justitie din Brasov:

Pana sa intram pe strada Republicii, in partea stanga, lasam cladirea maiestoasa a Palatului de Justitie, un colos portocaliu cu galben, vesnic cu semnul „Atentie cade tencuiala” agatat pe o latura. A fost construit in 1902 si de ani buni isi asteapta reabilitarea care a uitat sa mai vina.

2. Strada Republicii:

Principala strada pietonala din Brasov, strada Republicii, se opreste in Piata Sfatului. Este intesata cu magazine, iar vara terasele asezate pe mijloc o impart in doua.

3. Piata Sfatului:

Cel mai cunoscut si cel mai vizitat obiectiv din Brasov este Piata Sfatului. In trecut aici se organizau targurile in care mestesugarii si negustorii isi vindeau marfurile. Casa Sfatului, care domina piata, a fost pe rand turn de observare, primarie, ajungand in final muzeu judetean de istorie. Nu am vizitat-o niciodata, dar cele mai frumoase poze pe care le-am facut in Brasov au in prim plan Casa Sfatului.

4. Biserica Neagra:

Cea mai mare biserica evanghelica din tara noastra, Biserica Neagra, a fost construita incepand cu 1383 si si-a capatat numele dupa un incendiu care a distrus-o si i-a innegrit peretii. In jurul ei circula cateva legende, dar cel mai intrigant detaliu este statuia baietelului ce pare sa se arunce de pe acoperis (un ucenic prea harnic ce a starnit invidia colegilor, un baiat ce a sfarsit tragic, reprezentat de tatal lui indurereat, cine stie?). Multi ani la rand biserica nu se putea vizita duminica, dar am avut noroc de cateva ori sa-i vad si interiorul, din care mi-a ramas in minte in special orga imensa. Cea mai ciudata vizita la Biserica neagra a fost intr-un an cand se faceau sapaturi in jurul ei. Curioasa, am tras cu ochiul prin grilajul ce ascundea santierul chiar din fata intrarii si, uimita, am vazut cateva morminte sapate in pamant in care inca zaceau schelete de om, vechi din cine stie ce timpuri...

5. Strada Sforii:

Cea mai ingusta strada din Europa, strada Sforii, se afla foarte aproape de Biserica neagra. Cu greu trec doi oameni unul pe langa altul pe ea si noroc ca este marcata cu o sageata pe care ii apare si numele, pentru ca altfel ar putea fi ratata usor.

6. Poarta Schei si Poarta Ecaterina:

Poarta Schei a fost construita pentru fluidizarea traficului. Chiar langa ea, poarta Ecaterina a fost zidita si astazi nu se mai poate trece prin ea. Ambele fac legatura intre centrul vechi si cartierul intortocheat Schei.
Poarta Schei din Brasov
Poarta Schei din Brasov

7. Strazile inguste din cartierul Schei:

Unele dintre cele mai vechi case din Brasov se afla in cartierul Schei. Nu doar casele sunt de vazut in aceasta parte a Brasovului, ci si bisericile vechi si mai ales strazile inguste ce urca spre poalele muntilor.

8. Prima scoala romaneasca si biserica Sfantul Nicolae din Brasov:

Tot in vechiul cartier Schei se poate vedea si prima scoala romaneasca. Aici au avut loc primele cursuri in limba romana in a doua jumatate a secolului XVI, iar azi cladirea a fost transformata in muzeu. Biserica Sfantul Nicolae este cea in a carei curte s-a predat in limba romana acum mai bine de 3 secole.

9. Bastioanele cetatii Brasovului:

Intr-o plimbare alene pe la poalele Tampei se pot vedea bastioanele care aparau odata cetatea Brasovului (bastionul Tesatorilor, al Fierarilor, al Funarilor, al Postavarilor, al Cojocarilor si bastionul Graft) si vechile ei ziduri. Tot pentru aparare au fost construite si turnurile care strajuiesc azi orasul de pe dealurile dimprejur (Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Cizmarilor si al Cutitatilor).
Si dupa un tur prin toate locurile frumoase de vazut in Brasov, ultima oprire este fie pe Tampa, dupa o urcare pe jos sau cu telecabina, fie la cetatuia din Brasov. Din ambele locuri se vede intregul oras si privirea cuprinde atat partea veche a Brasovului cu acoperisurile lui de tigla portocalie, cat si partea noua cu blocuri mai noi sau mai demult construite. Dupa Brasov, am continuat cu turul nostru prin Romania.

Etichete: , , ,