Castelul Teleki din Gornesti, jud. Mures

In tura noastra prin Romania, ajungand la Targu Mures am decis sa ne abate de la traseu, spre Reghin, pentru a vedea castelul Teleki din Gornesti.
Castelul Teleki din Gornesti, jud. Mures
Castelul Teleki din Gornesti, jud. Mures
Este denumit „cel mai frumos castel din Ardeal” si este asemanator cu cele ridicate in aceeasi perioada in Ungaria. Adapostind copiii bolnavi de TBC in perioada comunista, abia in 2011 a fost retrocedat urmasilor din familia Teleki.

In vizita la castelul Teleki din Gornesti

Nu eram siguri ca se poate vizita, asa ca incepusem sa-l pozam de afara cand am vazut un numar de telefon afisat la poarta. Ne-a raspuns cineva si ne-a spus sa asteptam. Peste cateva minute un baietel care nu vorbea romana ne-a descuiat poarta si trecand prin parcul dendrologic ce formeaza gradita castelului am ajuns la intrare.
Din fericire ne-au lasat sa exploram in voie incaperile castelului si unde gaseam o usa deschisa intram. Unele camere erau in renovare, goale, dar cu peretii zugraviti, altele inca aveau mobile vechi si farmecul epocii trecute. A fost incitanta plimbarea nestingherita prin castel, dar si putin infricosatoare – cine stie cate suflete inca stau acolo in asteptarea linistii?

Vizita la castelul Teleki din Gornesti a fost scurta, dar suficienta cat sa ne dea speranta ca la urmatoarea intalnire castelul va arata mai bine avand in vedere lucrarile din el. Nu stiu cand vom mai ajunge pe aici, dar ma bucur ca l-am cunoscut asa, cu putin vechi si putin nou in el.

Etichete: , , ,