De vazut in Cracovia – castelul Wawel

Dupa turul rapid prin centrul vechi al orasului ne-am indreptat spre emblema Cracoviei- castelul Wawel, un castel frumos, plin de legende, inaltat pe malul Vistulei si pazit de un dragon. Curtea lui se poate vizita gratuit, dar pentru interioare este nevoie de bilet de intrare.

Castelul Wawel din Cracovia
Castelul Wawel din Cracovia
Castelul Wawel, astazi un amalgam de cladiri de diverse stiluri, a inceput sa fie ridicat in secolul XI pe dealul Wawel de la care si-a luat si numele.
Legenda spune ca un dragon locuia in pestera de sub castel si ajunsese la un pact cu oamenii: acestia trebuiau sa-l hraneasca saptamanal cu oi si in schimb, dragonul se abtinea sa nu-i infulece pe ei – un targ just. Oamenilor nu le-a convenit insa acest pact si, pentru a scapa de el, printul Krakus a venit cu o idee salvatoare: sa indese una din oi cu fier incins si pucioasa. Cand dragonul a mancat aceasta oaie a vrut sa stinga focul ce-l ardea pe interior si a baut apa din Vistula pana a plesnit. Cel putin aceasta este legenda pe care ne-a impartasit-o ghidul. In amintirea dragonului, la intrarea in pestera de sub castel este astazi o statuie a dragonului care la fiecare trei minute sufla flacari pe nas. Comerciantii de pe malul raului ii intretin si ei vie memoria vanzand dragonasi verzi de plus in diverse marimi si cu diverse intrebuintari, ca suveniruri din Cracovia.
Dragonul nu este insa cel mai interesant lucru al castelului Wawel. Interesante sunt diversele tipuri de cladiri inghesuite in jurul curtii principale. Pe peretii lor se poate citi istoria tumultoasa a locului. Cladirile din caramida rosie au fost ridicate de polonezi, iar cele mai deschise la culoare au fost adaugate ulterior de austrieci sau de nazisti, care au folosit castelul ca si sediu principal.
Doua constructii se remarca in curtea plina de turisti – catedrala Wawel si castelul regal. Catedrala, veche de 900 de ani, este la a treia ei versiune, primele doua fiind distruse de calamitati. Este locul in care se alegeau preotii de rang inalt, se incoronau si se ingropau monarhii.
Castelul regal Wawel reprezinta doar o parte din intreaga constructive de pe dealul Wawel. A fost resedinta regilor polonezi, cand capitala tarii era la Cracovia, iar astazi adaposteste diverse expozitii (inclusiv o pictura a lui Leonardo Davinci, “Doamna cu hermina”) pentru vizitarea carora este nevoie de bilet, dar gratuit se poate intra in frumoasa curte interioara cu arcade.
Stiam ca un alt nume dat Cracoviei este “Mica Praga”. Abia dupa ce am vizitat centrul vechi si castelul Wawel mi-am dat seama de asemanarea dintre cele doua. Cracovia este parca mai mica si de aceea mai primitoare si mai putin aglomerata de turisti. Asemanarile cu Praga le-am remarcat si in dupa-amiaza zilei petrecute aici, in cartierul evreiesc din Cracovia.


Etichete: , ,