Cateva biserici vizitate in Iasi

Prima biserica la care am ajuns in Iasi a fost Golia, manastirea care l-a adapostit pe Creanga in perioada cat a fost diacon. Ni s-au parut interesante zidurile ei, cu bastioane in colturi, si turnul-clopotnita in care ne-am si urcat pentru a vedea Iasi-ul de sus. Interesanta ni s-a parut si recomandarea ghidului de acolo, pe care am decis sa-l ascultam, si astfel am pornit in vizitarea bisericilor importante din Iasi.
Manastirea Golia din Iasi
Manastirea Golia din Iasi


Dupa Golia am fost in apropiere, la biserica Barboi, care mai este cunoscuta drept biserica Sfintii Petru si Pavel. Si ea este imprejmuita de un zid de piatra mult mai jos insa fata de cel al manastirii Golia si are la intrare turnul-clopotnita.
Mergand pe jos de la biserica Barboi, am ajuns la Sinagoga Mare. Chiar daca nu are de-a face cu ortodoxia, este tot lacas de cult. Citisem ca merita vizitata, dar noi am gasit-o in renovare si, de aceea, inchisa.

Ne-am indreptat apoi spre marginea orasului, pe unul din dealurile dimprejur, spre manastirea Cetatuia. Drumul pana la ea urca printre plantatii de vie, deci toamna cred ca este o incantare! Manastirea aduce cu o cetate, de unde si numele ei, fiind imprejmuita de ziduri grele de piatra si turnuri de aparare. Biserica se afla in mijlocul unei gradini largi si ingrijite. Desi destul de departe de oras, erau destui oameni in vizita aici.
Manastirea Cetatuia din Iasi
Manastirea Cetatuia din Iasi

Intorsi in centru si plimbandu-ne pe strada pietonala am ajuns si la Catedrala Mitropolitana, asemanatoare cu o catedrala catolica din Vest ca marime. Aici sunt adapostite moastele Sfintei Paraschiva, cea care atrage atatea sute de oameni in fiecare an. Nu era vreo zi de sarbatoare si coada celor care asteptau sa se inchine tot avea vreo 20 de metri.
Catedrala Mitropolitana din Iasi
Catedrala Mitropolitana din Iasi
Ultima biserica la care ne-am oprit, tot de pe strada pietonala, este biserica Sfintii Trei Ierarhi. Nu am intrat in ea, dar i-am dat ocol admirandu-i ornamentele bogate si totusi subtile.
Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi
Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi
Nu aveam in plan sa vizitez bisericile din Iasi. Nici nu stiam pana sa ajung acolo ca sunt atatea si atat de diferite intre ele. Din fericire, am avut timp sa le includem in program si ne-am decis sa mergem pe recomandarea cunoscatorilor. Bine am facut, pentru ca bisericile duc in spate multa istorie si pot fi atractii turistice si pentru persoanele mai putin religioase!

Etichete: , , ,