Acasa la Brancusi, in Targu Jiu, jud. Gorj (Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinitului)

Sunt orase in Romania care iti aduc o multime de ganduri in cap atunci cand le pronunti numele si sunt altele care nu-ti spun nimic. Targu Jiu este un oras aparte care nu intra nici in prima, nici in a doua categorie: cand spun Targu-Jiu ma gandesc la un singur lucru: Brancusi. Ma consider privilegiata pentru ca de mica am fost dusa sa-i vad operele de arta, dar nu stiu daca Targu Jiu-ul este atat de vizitat pe cat ar trebui.

Coloana infinitului din Targu Jiu
Coloana infinitului din Targu Jiu
Venind dinspre Bucuresti, prima pe dreapta, la intrarea in oras asteapta Coloana infinitului – inalta, maiestoasa, tinzand spre cer cu cele 16 „margele”, cum le numea creatorul ei.
Mai aprope de centru, la intrarea in parcul ce-i poarta numele, Brancusi a sculptat Poarta sarutului, loc ales de indragostiti pentru unirea destinelor.

Poarta sarutului
Poarta sarutului
Mergand prin parc, pe Aleea Scaunelor, se ajunge la Masa Tacerii. In linie dreapta cu Coloana fara sfarsit si cu Poarta Sarutului, aflata chiar pe malul Jiului, Masa Tacerii intregeste ansamblul de sculpturi brancusiene de aici. Cele 12 scaune ale ei ii reprezinta pe cei 12 apostoli.

Masa tacerii
Masa tacerii
Plimbarea pe la toate cele 3 sculpturi nu este lunga si o oprire de 30 de minute este suficienta pentru a le vedea. Nu au program de vizitare, nu au taxa, dar mereu isi primesc oaspetii cu bratele deschise oferindu-le un strop de incantare sufleteasca.


Harta sculpturilor lui Brancusi in Targu Jiu:
  

Etichete: , , ,