Povestea mea in Baile Herculane, jud. Caras-Severin

2015 a fost al patrulea an in care am ajuns in Baile Herculane. Intamplator sau nu, locul acesta ma tot cheama inapoi de cand ne-am cunoscut pentru prima data.

Baile Herculane
Baile Herculane
Am descoperit Baile Herculane abia in 2011, intr-un inceput uscat si rece de decembrie. Impresia pe care mi-a lasat-o atunci a fost aceea a unui oras parasit. In zona veche nu am vazut niciun om – niciunul! De fapt n-am vazut nicio vietate! Ne plimbam de mana printre hotelurile uitate si incercam sa ne revenim din socul ca o asemenea bijuterie nu este cunoscuta, ca asemenea cladiri au fost lasate sa se degradeze! Simteam insa putin si din egoismul si bucuria conquistadorilor ca suntem singuri in acel loc, liberi sa exploram ce multi nici nu mai stiu ca exista!
Cazinoul din Baile Herculane in 2011
Cazinoul din Baile Herculane in 2011
In 2012 am fost de 1 Mai la Baile Herculane intr-o excursie combinata cu Cazanele Dunarii. Statiunea parca era complet alta – plina de oameni imbracati de vacanta, animata si aglomerata ca Mamaia.

In urmatorul an am ajuns intamplator aici, ca un popas in turul lung facut prin Croatia si Muntenegru. Am intrat seara in Baile Herculane si a doua zi la pranz deja eram in drum spre Bucuresti, deci intalnirea noastra a fost scurta. Statiunea nu mai parea atat de aglomerata, dar ne-a fost greu sa gasim cazare. O plimbare pana in centru ne-a facut sa plecam spre casa cu inima plina de speranta – se lucra la cladiri, se renovau, reparau bucati din cazinou, unele hoteluri intrasera in reabilitare si simteam ca adie usor vantul schimbarii peste Bai.
La sfarsit de aprilie anul acesta, cu un rucsac incapator in spate si cu multa voie buna la pachet, am plecat cu autocarul intr-un infotrip organizat de asociatia Pro Turism Herculane in colaborare cu InfoTravelRomania. Scopul infotripului– descoperirea potentialului turistic al zonei si participarea la conferinta „Intoarcerea la apa!”. Scopul meu – reintalnirea cu aceste locuri magice care m-au surprins la fiecare vizita pe care le-am facut-o.
Conferinta "Intoarcerea la apa"
Conferinta „Intoarcerea la apa”, prima de acest fel la care am participat, mi-a lasat o impresie placuta – ca se face ceva pentru acest colt de rai! Am aflat despre beneficiile apelor termale de la Baile Herculane (stiam ca statiunea este cunoscuta pentru acestea, dar eu le ignoram total), am ascultat fascinata istoria locului valorificat initial de romani si povestea primului medic balneolog roman, Alexandru Popovici, am vorbit despre culoarea fericirii si mi-am facut o lista cu ce obiective as vrea sa mai vizitez in jur dintre cele prezentate de Florin Arjocu(drumliber.ro).
Dupa conferinta imi ramasese in minte imaginea casei lui Alexandru Popovici din Baile Herculane, astazi parasita, asa ca am pornit in cautarea ei. Usa era ferecata, dar prin geamurile sparte am putut vedea interiorul si am dat un ocol casei prin gradina mare, napadita de buruieni, imaginandu-mi inceputul de secol petrecut aici, in saloanele luxoase.
Vila lui Alexandru Popovici in Baile Herculane
Vila lui Alexandru Popovici in Baile Herculane

In centrul statiunii, 2 dintre hotelurile inalte cu nume de zeitati, construite in perioada comunista, au fost renovate, au camere primitoare, restaurante mari pregatite pentru petreceri, piscine si centre SPA cu o multime de terapii. Dupa conferinta, fiind cazati la Diana, am fost invitati sa vizitam si hotelul Afrodita, cu camere de 3 si 4 stele. Turul facut in centrul lor SPA m-a convins ca poti petrece cateva zile inchis aici, doar relaxandu-te si bucurandu-te de beneficiile bailor cu plante aromate, cromoterapiei si masajelor de tot felul.
Hotel Afrodita in Baile Herculane
In ultima zi am facut si un tur ghidat al statiunii, luand la pas locurile cu atata istorie. In doua ore de mers pe jos am descoperit cele trei fete ale Bailor Herculane, despre care urmeaza un nou articol. Dupa aceasta vizita la Baile Herculane am plecat putin nedumerita – de ce nu este cunoscut acest loc atat de bogat?, de ce am lasat sa se astearna uitarea peste el? ce pot face eu ca sa fie apreciat la adevarata valoare? si foarte increzatoare – lucrurile se schimba, merg spre bine; exista oameni acolo care au redescoperit-o si ii vor ajuta si pe altii sa faca acest lucru; vantul schimbarii incepe sa bata mai puternic peste Herculane!
Acelasi loc - 4 ani

Etichete: , ,