Cele 3 fete ale Bailor Herculane

Mi-e draga statiunea asta inca de cand am ajuns prima data in ea, acum aproape 5 ani. Baile Herculane ma duce cu gandul la un copil parasit, cu haine rupte, plin de rani si murdar, dar cu un chip limpede, cu ochi mari si luminosi care te lasa sa vezi cata frumusete se ascunde sub stratul de murdarie. Daca strabati de la un cap la altul Baile Herculane vei vedea ca intrarea nu seamana cu iesirea si ca intr-un perimetru atat de mic parca s-au inghesuit orase diferite, din vremuri diferite. De fiecare data ma uimeste prin cate epoci istorice te poti plimba in doar cativa kilometri si poti vedea cele 3 fete ale statiunii, din 3 epoci diferite.
Baile imperiale din Herculane
Baile imperiale din Herculane

1. Fata „moderna”

Daca intri in Baile Herculane venind dinspre Timisoara sau dinspre Drobeta, vei nimeri prima data intr-un orasel clasic de provincie: blocuri de 4 etaje cu termopane, magazine la parter care vand de la plastice si alimente, la haine si masini de tuns iarba, ici-colo cate o banca sau o farmacie si multe masini parcate. Partea dinspre rau este populata de case cu maxim 2 etaje, dar fara o arhitectura deosebita si cateva au si firme luminoase cu numele pensiunii gazduite acolo. Zona este animata, copiii alearga pe trotuare si oamenii stau de vorba in fata caselor. Turisti nu se gasesc prea multi aici. Tot in zona moderna este si centrul statiunii, cu sectia de politie, primaria, targul saptamanal, cateva terase si hotelurile cu multe etaje construite in perioada comunista, cateva renovate. Aici este locul de intalnire al localnicilor cu turistii

2. Fata imperiala 

Soseaua serpuieste mai departe spre munti si intra in padure. Nu ai iesit din Baile Herculane; doar ai facut un salt in istorie si ai ajuns in zona imperiala, vechiul centru al statiunii. Zona pare uitata de lume si rar intalnesti oameni aici, mai ales in perioadele extra sezon. Dar este partea cea mai impresionanta a statiunii. Aici se gaseste parcul central cu arbori exotici, cazinoul, baile imperiale folosite de imparatul Franz Joseph al Austriei si alte bijuterii arhitecturale astazi uitate si lasate in paragina. Nu stiu daca este de vina linistitea, sentimentul de timp oprit in loc sau cladirile impresionante, dar aceasta este partea mea preferata din statiune. Tot aici se gaseste faimoasa statuie a lui Hercule, zona granicereasca (cladiri vechi, dar fara ornamente) si izvoarele vindecatoare cu apa termala pentru care este renumita statiunea.








3. Fata romana 

Din Piata Hercules, pe o aleea asfaltata incadrata de padure si de raul Cerna, se ajunge la hotelul Roman. Pana la hotel, pe alee pot fi admirate scene desprinse parca de la Roma, de pe Columna lui Traian. Hotelul incheie zona romana a Bailor Herculane, ce-a dea treia fata a statiunii. In interiorul hotelului Roman se pot vizita baile romane, datand din acea epoca si folosite si astazi. Basoreliful lui Hercule se gaseste intr-una dintre ele si acest basorelief a dat numele statiunii, dupa legenda conform careia aici ar fi avut loc lupta lui Hercule cu Hidra.



Sunt foarte diferite cele trei fete ale Bailor Herculane, si daca intr-una iti gasesti mai usor cazare, celelalte doua sunt musai de explorat. M-a incantat descoperirea lor si, mai mult, descoperirea comorilor ascunse privirilor discrete. Dar pe langa cele 3 zone din Baile Herculane mai sunt muntii dimprejur care ofera si ei alte trasee si posibilitati de colindat.
Harta cu Baile Herculane:


Etichete: , ,