Mezquita de mi corazon - Catedrala moschee din Cordoba

Am vazut atatea frumuseti in Andaluzia ca spre sfarsitul vacantei imi dadeam seama ca noutatile nu le mai apreciez la adevarata valoare. Asta nu-mi placea, dar nu-mi displacea nici preaplinul de admiratie pe care il simteam pentru aceasta zona. Cu multe dintre acele locuri a fost dragoste la prima vedere, dar unul dintre ele mi s-a strecurat adanc in suflet si nimic din ce-a urmat nu a mai reusit sa-l scoata de acolo. Mezquita, catedrala moschee din Cordoba, m-a impresionat atat de puternic incat mi-a ramas in minte ca Mezquita de mi corazon, in graiul andaluz.


Mezquita, initial catedrala catolica, este construita pe locul unui fost templu roman si transformata in secolul 8 in moschee. Dupa recucerirea Andaluziei de catre spanioli, catedrala a redevenit catolica asa cum este si astazi. In perioada cat a fost moschee, maurii au transformat-o atat de bine in stilul lor incat astazi nu se simt aproape deloc influentele crestine. 

Prima data cand mi-a atras atentia acest loc a fost chiar in seara cand am ajuns in Cordoba. La spectacolul "Cordoba, la luz de las culturas" o secventa arata formulele matematice ce stau in spatele arcelor dintre coloanele catedralei. A fost suficienta aceasta secventa si curiozitatea mi-a fost starnita. 


A doua zi dimineata, pe la rasaritul soarelui, eram in fata intrarii in catedrala, alaturi de alte grupuri de oameni somnorosi. Tariful pentru vizitarea catedralei din Cordoba este 8 euro (2014), dar in intervalul 8:30-09:00 dimineata intrarea este gratuita. Pentru a vizita curtea interioara nu se plateste intrare. Curtea interioara, inconjurata de zidurile inalte ale catedralei gazduieste o gradina de maslini si lamai. Surpriza ne-a asteptat insa inauntru cand, pasind, am intrat parca intr-o poveste din "O mie si una de nopti": coloane nenumarate innegrite in partea de jos si unite sus de arce duble vopsite in linii rosii: un labirint incantator! 

In intrandurile de pe margine arhitectura maura, bogata in ornamente, si-a lasat bine amprenta. Cand credeam ca nu ar putea sa existe acolo ceva mai impresionant decat ce vazusem pana atunci dadeam peste o bolta aurita sau peste o intrare migalos decorata. 


M-am plimbat numai cu privirea in sus prin catedrala si parca nu ma mai saturam de ea! Ici-colo se vedeau pe pereti statui si picturi catolice, iar minaretul moscheei a fost transformat in clopotnita, dar intregul spatiu nu avea nimic de-a face cu crestinismul! Musulmanii au solicitat autoritatilor catolice sa li se permita sa se roage in catedrala-moschee, dar au fost intampinati cu un refuz.




Dupa vreo jumatate de ora care nici nu ne-am dat seama cand a trecut am iesit grabiti din catedrala ca sa ne indreptam spre Alcazar de los reyes, palatul reginei Isabella. Mi-a placut mult si ce am mai vazut dupa aceea, dar nimic ca Mezquita. Mezquita este o minune!

Etichete: , , ,