Conacul Marghiloman din Buzau, jud. Buzau

In parcul Marghiloman de la iesirea din orasul Buzau asteapta tacuta o cladire refacuta de curand. Galbena, cuminte, parca prea mica totusi sa fie conac, te intampina la intrarea in parc. Sau cel putin asa am gasit-o noi in aceasta primavara, cand printr-o intamplare am ajuns in parc.
Conacul Marghiloman din Buzau, astazi
Conacul Marghiloman din Buzau, astazi

Cum se ajunge la conacul Marghiloman din Buzau?

Din bulevardul principal care taie Buzaul dinspre Ploiesti spre Ramnicu Sarat se face la dreapta un drum spre Braila. Mergand pe acest drum, pana in podul care trece peste, pe partea stanga este intrarea in Parcul Marhiloman. Conacul se afla aproape de centrul parcului, imposibil de ratat.

La Conacul Marghiloman din Buzau

Conacul Marghiloman a apartinut omului politic Alexandru Marghiloman, dupa ce a fost primit ca mostenire de la tatal sau. Alexandru Marghiloman a mai avut si alte proprietati pe teritoriul Romaniei. Constructia conacului a fost finalizata in 1887 si acesta a fost apoi modernizat sub indrumarea aceluiasi arhitect care se poate mandri si cu cladirea CEC din Bucuresti, Paul Gottreau. Dupa moartea lui Alexandru Marghiloman conacul a fost lasat in paragina pana de curand cand s-a inceput refacerea lui.
Nou

Si vechi

Reabilitarea trebuia sa se finalizeze pana la inceputul acestui an, dar cand am ajuns noi la el doar partea din fata era refacuta. In spate, se pot vedea ruinele ramase de-a lungul timpului, in curs de restaurare si ele: vechi si nou la un loc. Dupa finalizarea proiectului, conacul va fi deschis publicului pentru vizitare dar pana atunci merita vazut si doar de afara.
Dupa conacul Marghiloman din Buzau am pornit spre un alt conac Marghiloman, mai aproape de Bucuresti, cel de la Hagiesti.


4 comentarii:

 1. Buna dimineata ! Sunt cititoare mai veche a blogului dumneavoastra si m-ar interesa daca acceptati sa transfer pe pagina mea de Facebook acest articol. Consider ca locurile si monumentele frumoase din tara merita sa fie cunoscute de cat mai multi oameni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru mesaj. Bineinteles ca puteti prelua articolul! Si eu tot cu scopul de a face cunoscute locuri frumoase, dar mai putin stiute scriu aceste articole.

   Ștergere
 2. Buna ziua si La multi ani!! Intrebare: Acest conac se poate vizita oricand? Are vreun program de vizitare, taxa ceva? Caut pe internet si din pacate nu gasesc. Multumesc anticipat, Andreea

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna, Andreea, si La multi ani si tie! Momentan conacul nu se poate vizita pentru ca este in renovare. Nu terminasera nici jumatate din el cand am ajuns noi acolo, in primavara lui 2014.

  RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...