Tur de Bucuresti - pe urmele personajelor din romane

De cateva ori pe an, cand din diverse motive nu pot pleca in excursii sau cand pur si simplu remarc ceva interesant prin oras, ma decid sa devin turist in Bucuresti. Stiu ca se spune ca nu prea sunt multe de vazut in Bucuresti, ca nu este un oras turistic, dar niciodata nu am fost de acord cu acest lucru: trebuie doar sa fii dispus sa vezi.
Nu stiu cum se face ca in zilele de weekend principala atractie a bucurestenilor raman mallurile. Dar cand timpul liber este atat de scurt cum se poate sa il pierzi la cumparaturi? Nu exista nimic altceva mai bun de facut? Ba bineinteles ca exista! Este nevoie si de cumparaturi? Este, dar din fericire acum exista solutii mult mai rapide si comode: cumparaturile online. Elefant.ro, de exemplu, a devenit acum un mall online complet: haine, incaltaminte, accesorii si cosmetice. Fara timp pierdut in cautarea unui loc de parcare, fara umblat din magazin in magazin, doar cateva clickuri si cumparaturile sunt gata! Principalul avantaj: mai mult timp liber.
Si data viitoare cand te decizi sa faci altceva decat o vizita la mall, incearca o combinatie dura, dar benefica pentru suflet: carti si calatorii. Prima data poate sa nu fie bine suportata, asa ca incepe cu una dintre ele: cartile pentru vreme ploioasa si calatoriile pentru vreme frumoasa. Elefant.ro are la sectiunea carti peste 10000 de titluri, pentru toate gusturile. Pot fi companioane excelente pe ploaie si te pot aduce in orice stare sufleteasca, de la euforie la tristete.
In ultima excursie ca turist prin Bucuresti, am incercat si eu o combinatie interesanta de carti si plimbare: am pornit pe urmele autorilor romani cei mai dragi mie, in cautarea locurilor alese de ei in romane. Este un tur inedit pe care mi-l doream la fiecare carte citita, dar abia acum m-am decis sa-l fac. Astfel am ajuns in

1. Pitar Mos, 20, casa lui Danut din La Medeleni, de Ionel Teodoreanu

Conform romanului lui Ionel Teodoreanu, „semana atit de mult cu o vilă casa din Pitar-Moşu, încît ochii se mirau întîlnind împrejurimea urbană, în loc de mare albăstrie sau munte verde.” Astazi in casa lui Danut se afla o policlinica, cu o placuta in cinstea lui Mihail Sadoveanu, care a locuit la aceasta adresa. In fata vilei eu mi-am amintit insa de cei trei copii din La Medeleni, de Danutul poet care locuia la Bucuresti, de rebela Olguta si vizita ei vijelioasa in garsoniera din Pitar Mos si de Monica cea dulcea, asteptandu-i pe amandoi la Iasi.


2. Strada Amzei, scena povestii lui Tudor si a Mihaelei din Invitatia la vals, de Mihail Drumes

Cred ca „Invitatia la vals” este cartea pe care am citit-o de cele mai multe ori; reuseste de fiecare data sa imi provoace asemenea stari sufletesti, ca parca a fost scrisa pentru mine! Povestea de dragoste dintre Tudor si Mihaela a inceput in strada Amzei, unde Tudor povesteste ca „locuiam în strada Amzei, unde aveam o cameră la etajul al IV-lea, într-o clădire veche, cu o puzderie de chiriaşi, de toate profesiile. Cele trei etaje erau închiriate la diverse familii, iar în cel de-al patrulea, compus din vreo zece camere înşirate de o parte şi de alta a unui culoar, locuiam noi”.


Astazi exista strada Piata Amzei si intrarea Amzei. In carte nu am gasit niciun detaliu din care sa-mi dau seama despre care este vorba. Mi-ar fi placut sa pot vizita si camerele de la ultimul etaj, ca sa vad cat seamana cu cele imaginate de mine, dar si o plimbare in acea zona mi-a fost suficienta pentru a ma face sa vreau sa mai rasfoiesc o data acest roman.

3. Strada Transilvaniei, locuinta Lianei din Jar, de Liviu Rebreanu

Acest roman este eclipsat de Ion si Padurea spanzuratilor si, desi trateaza o tema banala: ea se indragosteste de el si apoi el o paraseste, modul in care este scris m-a tinut cu sufletul la gura pana la final. Liana, eroina principala cu un inceput promitator in viata, locuia in strada Transilvaniei impreuna cu familia. Tot zbuciumul ei interior si-l traieste in casa din strada Transilvaniei, fara ca parintii ei sa-si dea seama de ceva. Actiunea romanului are loc in perioada interbelica si din fericire, si astazi se mai gasesc case de atunci pe strada Transilvaniei, case cu parfum vechi si povesti multe.

Acesta nu este un tur cu obiective turistice, este mai mult un tur al imaginatiei: sa vezi cu alti ochi ceva ce probabil ai mai vazut de multe ori pana atunci. Unii chiar nu vor vedea nimic, dar cei care au citit aceste carti, care au amintiri din ele, vor vedea ceva extraordinar intr-un loc banal. Pe urmele caror personaje ati mai vrea sa porniti?

Etichete: , ,