In trecere prin fiordul Kotor, cel mai sudic din Europa

Venind dinspre Dubrovnik, am intrat in Muntenegru abia pe la 17:30. Din pacate, de multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si 400 de kilometri nu se parcurg in 5 ore cum calculasem eu in fata calculatorului, ci dureaza putin mai mult. Dupa Trogir, Dubrovnik si drumul de 400 de km, cand am ajuns seara in Kotor nu mai avea nimeni chef de vizite, asa ca am plecat mai departe spre Sveti Stefan.
Alpii Dinarici in Muntenegru
Alpii Dinarici in Muntenegru

Feribotul in golful Kotor

Desi foarte tarziu, tot ne-am facut timp de 2-3 opriri pentru a admira Alpii Dinarici, lantul muntos care porneste din Slovenia, trece prin Croatia, Serbia, Bosnia si Muntenegru si se opreste in Albania. Nu am fost niciodata in Elvetia, dar mi-o imaginam exact ca golful Kotor: apa adunata ca intr-o galeata in mijlocul muntilor foarte inalti: lac montan in Elvetia, mare cristalina aici in Kotor. Fiordul Kotor este cel mai sudic fiord al Europei (adica un golf care intra foarte adanc in uscat).
De la Herceg Novi am pornit cu masina pe malul fiordului minunandu-ne de peisajul coplesitor din jur. Soseaua serpuieste pe marginea golfului si inconjurul lui dureaza aproximativ o ora. Pentru cei grabiti exista si un feribot pe ruta Kamenari-Lepetane, care traverseaza pana pe malul celalalt in 5 minute. Nu stiam de existenta lui si nedandu-ne seama ca turul complet dureaza asa mult, chiar ne gandeam cine s-ar opri sa piarda timpul cu feribotul.
In mijlocul golfului Kotor se afla doua insule: Gospa od Skrpjela, o insula artificiala cu o biserica romano- catolica ridicata pe ea si Sveti Dorde insula naturala.
Insula Gospa od Skrpjela, in golful Kotor
Insula Gospa od Skrpjela, in golful Kotor
 
Insula Sveti Dorde, in golful Kotor
Insula Sveti Dorde, in golful Kotor 
Dupa inconjurul golfului, care parea ca nu se mai termina, am ajuns si in orasul Kotor, dupa care golful si-a luat numele. Centrul orasului este inscris in patrimoniul UNESCO, dar in goana noastra l-am ratat. Un alt obiectiv turistic in Kotor este si cetatea Sf. Ioan, construita in munte pana la care urcarea se face pe mai mult de 1000 de trepte. Noi nu ne-am incumentat la asa ceva si oricum soarele era la apus deci riscam sa nu mai vedem nimic. Si nu era pacat de atata efort? Cand ma voi mai intoarce in Muntenegru (pentru ca ma voi intoarce!) in Kotor vreau sa ma opresc!
Zidurile cetatii vazute din Kotor
Zidurile cetatii vazute din Kotor

Urcarea spre cetate in Kotor
Urcarea spre cetate in Kotor
 
Cetatea din Kotor
Cetatea din Kotor
Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Etichete: ,