Taxe, drumuri si alte informatii despre Italia

Dupa minunatia de la Skocjan ne-am continuat drumul spre Italia, Trieste. Vremea era frumoasa, satele din Italia sunt pitoresti, asa ca ne decisesem sa ocolim autostrada si sa mergem doar pe drumuri nationale, prin podgorii si printre case cochete. Din pacate ne-am dat seama ca suntem in intarziere, asa ca tot la varianta de autostrada am ajuns.

Intr-un sat din Italia, la apus
Intr-un sat din Italia, la apus


Moneda din Italia

In Italia, ca si in tara vecina ei, Slovenia, se foloseste euro. Preturile mi s-au parut in schimb mai mari si de multe ori nejustificat.

Taxele de drum in Italia

Stiam de la inceput ca pe drumurile nationate nu este nevoie sa platim taxe. Am fost insa nevoiti sa folosim numai autostrada in Italia, asa ca a trebuit sa platim. La fiecare intrare pe o autostrada in Italia exista un automat care emite un tichet pe care este imprimat locul de intrare. La iesirea de pe autostrada se introduce tichetul primit la intrare in aparat si acesta calculeaza suma de plata. Nu am idee ce se intampla daca il pierzi intre timp... Noi ne informasem dinainte cam la cat se ridica aceste taxe si a fost o actiune inteleapta, pentru ca altfel am fi facut atac de cord cand aparatul ne-a cerut 12,5 euro pentru aproape 180 km. Pentru plata se introduc banii in aparat(si monede si bancnote). Taxa de autostrada in Italia se calculeaza in functie de distanta parcursa si tarifele se pot verifica, momentan doar in italiana, aici 

Apus in Italia
Apus in Italia

Surprinzator, drumurile lor nu sunt atat de bune pe cat ma asteptam. Pe unele portiuni de autostrada am avut limite mai mici de viteza decat cele normale si am circulat uneori pe o singura banda pentru ca restul erau in lucru. Pentru toate taxele de autostrada in Italia am platit 32 euro si am ajuns doar pana in Padova, cu o excursie in Venetia. Cam mult, nu?

Venetia pare oras industrial
Venetia pare oras industrial de sus
Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Etichete: ,