Langa Napoli – Palatul Caserta

Dupa prima zi petrecuta in Napoli am parasit orasul pentru un alt obiectiv care imi facuse cu ochiul din lista de pe Tripadvisor: palatul Caserta. Surprinzator sau nu, pana atunci eu nu mai auzisem de acest palat si, oricat de tare mi-ar placea mie castelele, nu m-as fi abatut sa-l vizitez, dar descrierea pompoasa de „Versaillesul Italiei” m-a convins sa-i dau o sansa.
Reggia Caserta
Reggia Caserta

Ajunsi in gara din Napoli am inceput un maraton dupa sosete uscate pentru ca ploaia ne venise deja de hac si apoi am luat trenul spre Caserta. Pentru mai multe detalii despre transportul pana acolo cititi si asta. Gara este chiar in fata palatului, asa ca ne-a fost usor sa-l gasim. Am folosit artecard Campania pentru a intra, dar mai multe informatii despre tarifele de intrare si orarul de vizitare al palatului Caserta puteti gasi aici

O camera a palatului Caserta
O camera a palatului Caserta
Palatul a fost construit in secolul XVIII cu scopul de a a deveni centrul administrativ al regatului Napoli, in timpul dinastiei Bourbonilor. Am vizitat intai apartamentele palatului, un apogeu al opulentei si grandorii. Fiecare camera era decorata in alt stil, multe dintre ele cu foite de aur si unele chiar cu pietre pretioase, iar mobilele originale erau inca pastrate. Ne-a impresionat mobilierul din camera copiilor, destul de infricosator.

Colivie cu ceas in Caserta
Colivie cu ceas in Caserta
Patut de copil din Caserta
Patut de copil din Caserta
Citisem ca aici se filmeaza majoritatea scenelor in care actiunea se petrece la Vatican si, intr-adevar, am recunoscut de la intrare cateva decoruri in care s-a filmat „Ingeri si demoni” cu Tom Hanks. Partea interesanta a palatului o reprezinta insa gradinile sale imense intinse pe o lungime de 2.5 km, de la intrarea in palat pana la cascada din capat. Aleea centrala este despartita de o serie de bazine si fantani, iar plimbarea pe langa acestea, pana in capat este o placere, mai ales pe vreme insorita.

Reggia Caserta, cum este denumit acest palat, nu se multumeste doar cu imensul parc, colectia de fantani de pe mijloc si cu cascada din final. Dupa lunga plimbare de la palat pana la cascada, vizitatorul, daca il mai tin picioarele, mai primeste o surpriza. Prin dreapta aleii se face intrarea in Gradina engleza. Doar am citit ca aici se gasesc o varietate impresionanta de arbori si plante, pentru ca de vazut, nu am reusit sa o vedem: se inchide cu o ora inaintea parcului.
Pentru o vizita la Reggia Caserta luati-va timpul necesar si inarmati-va cu incaltari comode.

Fantana de la Reggia Caserta
Fantana de la Reggia Caserta
Alta fantana din gradinile palatului
Alta fantana din gradinile palatului
Cascada din capatul gradinilor
Cascada din capatul gradinilor
Caserta este un oras la aproximativ 30 km de Napoli, cunoscut in special pentru palatul descris mai sus. Tripadvisor, consultantul meu in calatorii, recomanda insa pe primul loc ca atractie in Caserta Casertavecchia. Casertavecchia este un oraselul medieval format din cladiri de piatra, foarte vechi, care marginesc stradutele inguste. Nu am fost aici, dar din pozele vazute, parca as inghesui o vizita pentru a experimenta aerul medieval al acestui loc.
Vedere spre cascada din Caserta
Vedere spre cascada din Caserta


Despre Napoli am mai scris:
Vizita in Italia - A Napoli
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania - Partea I
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania - Partea II
Unde se mananca bine in Napoli
Cazare si cumparaturi de suveniruri in Napoli
Obiective gratuite de vizitat in Napoli
Obiective turistice de vizitat in Napoli I (Catacombe di San Gennaro)
Obiective turistice de vizitat in Napoli II (Capela San Severo, Teatrul San Carlo si Complexul Santa Chiara)
Harta cu obiectivele turistice din Napoli
Langa Napoli - Teapa la Vezuviu
Langa Napoli - Pompei, orasul scos din lava
Langa Napoli - Coasta amalfitana (Positano, Amalfi si Ravello)

Etichete: , ,