Unde se mananca bine in Napoli

Pana sa plecam am tot cautat restaurante recomandate in Napoli si am ales doua dintre ele. Napoli este un oras care agreseaza simturile in ambele sensuri: le poate aduce pe culmile placerii sau le poate ingretosa pentru ore intregi. Voi vorbi aici doar despre prima parte urmand ca in celelalte posturi sa o descriu si pe a doua, pentru ca nu poate fi sarita. Tot ce am gustat la Napoli mi-a facut papilele sa danseze. Stiam ca aici s-a inventat pizza si daca vrei sa incerci o pizza dupa reteta originala aici este locul potrivit. Asa ca am pornit la drum cu lectiile facute si o lista cu restaurante recomandate in Napoli.

Cappuccino in Amalfi
Cappuccino in Amalfi

1. Cafenelele

Eu nu sunt bautoare de cafea decat in rare ocazii. La Napoli am baut zilnic si as fi baut si de mai multe ori pe zi daca stiam ca-mi rezista organismul. Ca in niciun alt oras, mergeam pe strada si mirosul cafelei ne atragea ca un magnet de la cativa metri de intrare. Incepeam sa salivam de la miros pana sa identificam locul de unde provine. Si au aici toate nebuniile de cafele: de le cappuccino si latte macchiato pana la cafea Kinder, Rafaello sau Lion. Nu pot descrie in cuvinte ce nebunie de arome sunt inglobate intr-o singura cana. Am incercat o cafea Kinder cu ciocolata neagra si alba pe marginea paharului si niste bulinute crocante care separau cafeaua in doua. In martie 2013 o cafea costa 1 sau 2 euro si o nebunie cu nume de ciocolata cam 3 euro. Nici macar nu erau scumpe! Si ca deliciul sa fie complet in toate cafenelele aveau prajituri si cornuri de toate felurile, care mai de care mai apetisante.

Cafea Kinder
Cafea Kinder
O nebunie de expresso
O nebunie de expresso

2. Pizzeria Starita

Adresa: Via Materdei, 27-28, 80136 Naples, Italy
Este o pizzerie din 1912 localizata pe niste stradute intortocheate din Napoli. Am cautat-o vreo 30 de minute prin ploaie, cu foamea in gat, dar supliciul ne-a fost rasplatit prin (si asta scriu cu litere mari) CEA MAI BUNA PIZZA pe care am mancat-o vreodata! A costat 10 euro, fiind si cea mai scumpa din meniu. Avea blat subtire, dublu, umplut cu branza ricotta si un topping de sunca, mozarella din belsug si alte ingrediente pe care nu le mai stiu. Oricum, rezultatul a fost de locul I in topul pizzelor. Nu stiu daca am gasit localul intr-o lista cu restaurante recomandate sau am citit pe vreun blog despre ea, dar a fost o descoperire!
Cea mai buna pizza ever
Cea mai buna pizza ever
Locatie Pizzeria Starita:

View Larger Map

3. Pizzeria Da Michele

Adresa: Via Cesare Sersale, 1-3,80139 Naples, Italy
Nici nu vazusem filmul, nici nu citisem cartea „Eat, pray, love”. Am luat lucrurile un pic invers: intai am aflat ca aici s-a filmat „Eat, pray, love” si abia dupa ce m-am intors din Napoli am vazut si filmul ca sa-mi aminteasca de vacanta. Da Michele este o pizzerie mai veche, din 1870, si vazuta de afara arata ca o bomba in care, daca s-ar afla in Bucuresti, n-as intra nici platita: faianta mica, alba pe pereti, probabil neschimbata de zeci de ani, cateva mese, tot cu faianta pe ele si cuptorul in spatele salii. Am intrat timizi, dupa ce ne-am asigurat de 3 ori ca nimerisem bine, fapt confirmat si de pozele cu Julia Roberts de pe pereti. Dupa infatisarea localului, a doua surpriza: meniul afisat pe perete, meniu care continea doar 2 feluri de pizza: cu mozarella sau cu mozarella si usturoi (intre 3 si 4 euro ambele variante). Am ales-o toti pe cea cu mozarella si la venirea chelnerului ne-am aruncat asupra ei. De la prima imbucatura am inteles de ce a fost ales acest local pentru pizza lui: blatul era foarte subtire, dar suculent de la rosii, iar mozarella fierbinte se intindea si adauga exact gustul de care era nevoie pe langa blat. O multitudine de arome din doar doua ingrediente!

Julia Roberts in pizzeria Da Michele
Julia Roberts in pizzeria Da Michele
Locatie Pizzeria Da Michele:

View Larger Map

Restaurante din imprejurimile orasului Napoli

Daca in Napoli mai citisem despre cateva restaurante care merita incercate, despre celelalte obiective din zona nu ma informasem. In Pompei de exemplu am mancat o lasagna dementiala in restaurantul de deasupra garii, cat asteptam trenul.

4. Restaurantul Lo Smeraldino din Amalfi

Adresa: Piazzale dei Protontini, 84011 Amalfi Salerno, Italia

Pe Coasta amalfitana habar n-aveam de restaurante asa ca am facut ce este recomandat sa faci in astfel de situatii: am cerut recomandari localnicilor. Am gasit o doamna draguta prin incalcirea de ulite din Amalfi si ea ne-a zis de restaurantul Lo Smeraldino. Am platit 80 euro pe un un pranz pentru 4 persoane. Comparativ cu cina de la Da Michelle cand am dat mai putin de 20 euro pe 4 pizza acesta ni s-a parut extrem de scump, dar am si vrut ospat. Am comandat paste cu fructe de mare, calamari prajiti, o pizza, bere si limoncello (un rachiu tare specific zonei, facut din lamaie pe care e musai sa-l gusti daca ajungi aici), toate servite pe malul marii cu vedere spre orasul Amalfi intins pe coasta muntelui.
Paste cu fructe de mare in Amalfi
Paste cu fructe de mare in Amalfi
Creveti si calamari in Amalfi
Creveti si calamari in Amalfi
Limoncello
Limoncello
Mancarea a fost excelenta aici, iar privelistea a facut ca intreaga experienta sa ne ramana in minte.

Priveliste din Amalfi
Priveliste din Amalfi
Asta a fost un mare plus pentru Napoli: mancarea foarte buna (chiar cea mai buna din tot ce am mancat in Italia pana acum) si destul de ieftina comparativ cu restul tarii. Chiar stiu sa manace bine napoletanii! Si numai pentru mancare si tot m-as mai intoarce aici!

Despre Napoli am mai scris:
Vizita in Italia - A Napoli
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania - Partea I
Mijloace de transport in Napoli si in regiunea Campania - Partea II
Cazare si cumparaturi de suveniruri in Napoli
Obiective gratuite de vizitat in Napoli
Obiective turistice de vizitat in Napoli I (Catacombe di San Gennaro)
Obiective turistice de vizitat in Napoli II (Capela San Severo, Teatrul San Carlo si Complexul Santa Chiara)
Harta cu obiectivele turistice din Napoli
Langa Napoli - Palatul Caserta
Langa Napoli - Teapa la Vezuviu
Langa Napoli - Pompei, orasul scos din lava
Langa Napoli - Coasta amalfitana (Positano, Amalfi si Ravello)

Etichete: , , ,