Manastirea cisterciana de la Carta, jud. Sibiu


La Carta in judetul Sibiu nu se mai gaseste o manastire in adevaratul sens, ci doar ruinele uneia. Ordinul cistercian este un ordin monahal catolic fondat in jurul anului 1100 in  localitatea Cîteaux, din Franta, dupa care si-a luat si numele, Cistercium fiind denumirea in latina a localitatii. Acesti calugari erau cunoscuti pentru constructiile impresionante pe care le ridicau pe terenuri mlastinoase. Ei au venit pe teritoriul Romaniei si au fondat manastirea de la Carta in jurul anului 1200. Abatia de la Carta a primit ca donatie din partea regelui Ungariei, printre altele, si bisericile fortificate de la Harman si de la Prejmer. Dupa invazii si restaurari abatia a fost desfiintata de Matei Corvin in 1474.
Intrare in manastirea de la Carta
Intrare in manastirea de la Carta

Cum se ajunge la Carta?

Cel mai simplu este sa vizitezi Carta cand urci/cobori de pe Transfagarasan sau cand ai drum de la Sibiu la Brasov. Pe drumul de la Sibiu la Brasov, la 2 km dupa intrarea pe Transfagarasan de la Cartisoara, se face un drum la stanga spre Carta. Cand cobori de pe Transfagarasan pentru Carta trebuie sa o iei la dreapta 2 km, spre Brasov. Un panou turistic semnaleaza prezenta manastirii aici. Drumul care pleaca in stanga din cel national taie localitatea Carta pana aproape de capat si se desparte in doua. Pentru manastire am luat-o la dreapta si am lasat masina langa parc. Ruinele bisericii sunt chiar vis-à-vis iar asfaltul ajunge pana in poarta ei.
Manastirea cisterciana din Carta
Manastirea cisterciana din Carta

Ce a mai ramas la Carta?

 

Momentan la Carta se gasesc ruinele abatiei cisterciene si o parte a fostei biserici, restaurata si transformata in present in biserica evanghelica.
Tarif de vizitare al abatiei cisterciene de la Carta: 3 lei
Biserica evanghelica din Carta
Biserica evanghelica din Carta
Biserica din Carta in interior
Biserica din Carta in interior
Tavanul bisericii din Carta
Tavanul bisericii din Carta
In afara de vizitarea curtii interioare si a bisericii evanghelice se mai poate urca si in turnul cu clopot. Urcarea se face pe o scara in spirala, cu trepte foarte inalte si, desi nu este niciun mesaj de avertizare de pericol, ca la Viscri, eu am coborat destul de incordata de aici si aveam deja febra musculara cand am pus piciorul pe pamant. Nu credeam ca poti sa faci febra musculara in cateva secunde, dar durerea m-a tinut cateva zile dupa, ca sa-mi aminteasca de abatie.
Clopotul bisericii din Carta
Clopotul bisericii din Carta
Urcarea in turnul din Carta
Urcarea in turnul din Carta
Manastirea cisterciana de la Carta nu a fost singura de acest fel de pe teritoriul Romaniei. In satul Igris, jud Timis a mai existat o manastire cisterciana fondata in in jurul anului 1180 de sotia regelui Ungariei din acea vreme. Manastirea a fost complet distrusa si astazi se gasesc in Igris doar urme vagi ale existentei ei.
Manastirea de la Carta mai pastreaza insa si astazi cateva ziduri in picioare si turnul de la intrare. Am gasit pe net o reconstituire a cladirilor ce au apartinut manastirii.



Ruinele manastirii cisterciene din Carta
Ruinele manastirii cisterciene din Carta
Biserica din Carta
Biserica din Carta

Manastirea cisterciana din Carta, pe harta:

View Larger Map

Etichete: , , ,