Geoparcul dinozaurilor din Hateg, jud. Hunedoara

Dupa peisajul superb de la lacul Gura Apelor castigasem deja credit in fata sotului meu asa ca a acceptat imediat sa vizitam si Geoparcul dinozaurilor, mai ales ca era destul de aproape.

Cum se ajunge in Geoparcul dinozaurilor?

De la barajul Tomeasa am coborat prin Rau de mori, spre Santamarie Orlea. Din Sanpetru am luat-o la dreapta. Deja aparusera pe marginea drumului indicatoare turistice cu „Valea dinozaurilor” care te atrageau sa vizitezi mai indeaproape locul. Chiar daca nu as fi stiut de acest loc la vederea pancardelor sigur m-as fi decis sa merg pana acolo sa vad despre ce este vorba. Urmatorul indicator „Dealul cu dinozauri” ne-a dirijat iar spre dreapta si de aici am tinut drumul inainte, un drum bun, cu asfalt ca in palma(sau cel putin asa era in vara lui 2011).
 

Ce este in Geoparcul dinozaurilor?

Pe un panou imens cu harta Vaii dinozaurilor erau marcate doua locuri in care se gasesc fosile. Dupa iesirea din sat, pe partea stanga, pe malul raului este primul loc cu fosile de dinozaur. Citisem ca in Tara Hategului au trait dinozauri pitici, asa ca deja imi imaginam un Antipa in aer liber! M-am dat jos din masina entuziasmata, cu aparatul foto in mana si am inceput sa caut fosilele. Ne-am uitat in jur, dar nici urma de fosila! Am mai inaintat putin, m-am uitat in rau, dar nimic! Nici macar un oscior! Nu ne-am dezumflat de tot pentru ca stiam ca mai exista o vale cu dinozauri.
Ne-am urcat in masina si am pornit spre urmatorul loc cu fosile. Aici, lucrurile mai organizate: un panou povestea istoria locului, formele de dinozauri care au trait si alte informatii. Din pacate in jur, nici urma de dinozaur. Se vedea ca s-au facut sapaturi in zona, dar atat. Dino plecase de acolo! Intr-adevar am citit ca este o zona protejata in care s-au facut descoperiri importante dar fosilele au fost aduse la Bucuresti. Zona inca mai trebuie cercetata si prezinta un interes deosebit pentru paleontologi si pasionatii de dinozauri, dar pentru un turism in cautare de spectacol al naturii nu se gaseste ceva impresionant aici.

Valea dinozaurilor din Hateg
Valea dinozaurilor din Hateg
Am decis sa dam totusi o sansa si Campului cu granit, al treilea obiectiv din acest parc. Campul cu granit este un camp cu niste pietre albe pe el. Numele este destul de clar si nu te lasa sa-ti creezi asteptari inutile, dar eu speram la mai mult. Cred ca imi imaginam o intindere numai din piatra alba, fara iarba printre. Fie ca eram deja suparata pe lipsa dinozaurilor, fie ca asteptarile mele fusesera prea mari si realitatea diferita, cert este ca nici campul cu granit nu m-a multumit!
Campurile cu granit
Campurile cu granit
Granit in Geoparcul dinozaurilor
Granit in Geoparcul dinozaurilor
Peisajul, in schimb, a reusit sa suplineasca dinozaurii plecati! Muntii Retezat se vedeaua in departare ca niste cocoase de dromaderi ingramaditi si singurele care ne tineau companie erau niste vacute care pasteau pe camp.

Muntii Retezat
Muntii Retezat
La intoarcere, in Santamarie Orlea, am vazut si castelul Kendeffy, transformat in hotel din ce am citit pe blogul Xplorio.   

Castelul Kendeffy din Santamarie Orlea
Castelul Kendeffy din Santamarie Orlea
Eram in Tara Hategului, asa ca puteam rata Rezervatia de zimbri de la Hateg si plecand de la dinozauri ne-am dus sa cautam zimbrii.
Geoparcul dinozaurilor din Hateg pe harta:

View Larger Map

Etichete: , , ,