Castelul Sukosd Bethlen din Racos, jud. Brasov

De la intrarea in Racos drumul duce chiar in poarta castelului Sukosd-Bethlen (la marginea gradinii ce-l inconjoara). Nu stiu daca se poate vizita in mod normal, dar noi am avut noroc si am gasit-o in fata portii pe "pazitoarea" castelului. A venit cu o cheie imensa, ne-a deschis usa si ne-a lasat sa ne plimbam inauntru.


Bastion al castelului din Racos
Bastion al castelului din RacosCastelul este aproape o ruina. Au ramas in picioare cele patru bastioane din colturi, turnul patrat de la intrare si zidurile ce inconjoara curtea interioara. Am urcat in turnul patrat, pana la etajul 1, dar alte explorari nu am avut curaj sa facem din cauza starii de degradare a cladirii, a carei restaurare a fost inceputa acum cativa ani, dar apoi abandonata. Vizita a durat maxim 15 minute, cat am facut niste poze in interior. Pe latura vestica a castelului a fost amenajat un parc cu cateva banci pe care satenii iesisera la o vorba.

Intrarea in castelul din Racos
Latura sudica a castelului din Racos, cu intrarea in castel
Bastion
Bastion
Liliac alb la Racos
Liliac alb la intrarea in castel
Curtea interioara a castelului Sukosd-Bethlen
Curtea interioara a castelului Sukosd-Bethlen
Latura vestica a castelului
Latura vestica a castelului
Un alt bastion al castelului
Un alt bastion al castelului
Domeniul pe care este construit castelul in secolul XVII a apartinut lui Gabriel Bethlen care i l-a daruit grofului Sukosd. Contele Samuel Teleki a intrat in posesia lui in secolul XIX, iar la inceputul secolului XX obstea satului cumpara domeniul.
Inainte de a ajunge aici puteti urmari Povesti de istorie, episodul despre Racos, pentru a va face o idee despre acest loc.

Castelul Sukosd Bethlen din Racos, pe harta:

View Obiective turistice langa Brasov in a larger map

Etichete: , , ,