Excursie in vulcanul stins de la Racos

Prima data am ajuns la Racos de Pasti anul acesta, cand am si reusit sa vad coloanele de bazalt, cariera de bazalt si castelul Sukosd Bethlen. Citisem cu vreo cateva zile inainte de plecare despre vulcanul de la Racos, din craterul caruia s-a exploatat zgura. Cariera de zgura nu mai este folosita, dar peisajul este parca din alte lumi. 

Vulcanul de la Racos
Vulcanul de la Racos


De cativa ani imi doresc sa vad un vulcan. Planul meu era sa urc pe Etna, in Sicilia sau pe El Teide, in Tenerife. Intre timp am ajuns la Napoli, dar Vezuviu era acoperit de zapada si asta mi-a zadarnicit planurile de explorare. Asa ca in momentul in care am vazut pozele de la Racos am zis ca nu se poate sa existe asa ceva si eu sa ratez. Am innebunit pe toata lumea cu „haideti la vulcan, haideti la vulcan!” pana au cedat nervos si ne-am dus la Racos. Probabil prea entuziasmata am uitat sa ma informez despre zona asa ca prima groapa mai adanca am confundat-o cu vulcanul. Nici nu m-a interesat ca nu era rosie, ca n-avea pic de zgura in ea sau ca se formase ditai lacul acolo! Eu vazusem „vulcanul” si mi-era de ajuns. Bineinteles ca dupa ce am aflat ca nimerisem in alta parte a inceput un nou episod cu „haideti la vulcan! haideti la vulcan”, nervi zdruncinati si o noua excursie programata in zona.

Cum se ajunge la vulcanul de la Racos

Aproape de iesirea din localitate, dupa magazinul si santierul parasite am luat-o pe cea mai din stanga bretea, cea care urca printre case, pana la terminarea asfaltului. Drumul este comun cu cel care duce la coloanele de bazalt. Am parcat masina unde s-a terminat asfaltul si am pornit pe jos spre ridicatura rosie, pe drumul de pamant rosu, tinand mereu stanga. Doi bolovani imensi pazeau intrarea in vulcan si, dupa ce am trecut de ei, am ajuns in locul mult visat.

Drumul spre vulcan
Drumul spre vulcan
Nor in forma de inima
Si-un semn pe cer ca-mi va placea ce voi vedea

Cum arata vulcanul de la Racos

Peisajul nu pare de pe Pamant sau cel putin nu de pe Pamantul pe care-l stiam eu. Craterul vulcanului arata ca o galeata imensa cu margini rosii si dune de pamant rosu. 

Craterul vulcanului
Craterul vulcanului
In dreapta ei este si movila rosie ce se vede din departare, langa care s-a format o groapa, probabil de la exploatarea zgurii. 

Fosta cariera de zgura
Fosta cariera de zgura
In cariera de zgura
In cariera de zgura
In stanga, deschiderea este mai mare si pamantul mai negricios.

In craterul vulcanului de la Racos
In craterul vulcanului de la Racos
Acelasi crater al vulcanului
Acelasi crater al vulcanului
Plantele crescute aici sunt adaptate zonei si par sa reziste mult timp fara apa. 

Plantele din crater
Plantele din crater

Cred ca am stat cam o ora in vulcan tot minunandu-ne si facand poze. Chiar a meritat din plin sa mai facem un drum pana aici! Credeam ca dupa ce o sa-l vad il voi bifa pe lista de obiective, voi scrie un articol scurt despre el si cam atat. Insa acum ca l-am vazut planuiesc o intoarcere acolo cat mai curand si il recomand tuturor celor care au sau nu drum prin preajma. Ma surprinde ca este atat de putin cunoscut si deloc promovat!

Locatia vulcanului stins de la Racos
View Obiective turistice langa Brasov in a larger map

Etichete: , , ,