Cum se ajunge in Thassos?


Am cautat inainte de excursie multe informatii despre cum se ajunge in Thassos, am plecat cu harta si GPS si tot am reusit sa ne ratacim in Bulgaria, ce-i drept la intoarcere.

Varianta 1:

Cea pe care ne-am si dus a fost urmatoarea:
Romania: Bucuresti-Giurgiu(iesirea din Romania)
Bulgaria: Ruse-Veliko Tarnovo(imediat dupa Ruse se urmareste indicatorul de Sofia si dupa cativa zeci de km apare si cel de Veliko Tarnovo)-Nova Zagora-Svilengrad(iesirea din Bulgaria)
Grecia: Ormenio-Soufli-Alexandroupolis-Keramoti-Thassos

Am plecat dimineata la ora 6:00 din Bucuresti si am ajuns pe la 16:00 la Keramoti, cu opriri scurte la benzinarii. Drumul prin Romania se parcurge repede, la vama fiind singurul pericol de a intarzia daca sunt multe tiruri.
Prin Bulgaria drumul este in general asfaltat, dar limitele de viteza sunt uneori cam mici. Am incercat sa le respectam pentru ca nu ne doream sa socializam cu politistii bulgari.

Portiune de drum cu piatra cubica, prin Bulgaria
Portiune de drum cu piatra cubica, prin Bulgaria

In apropiere de Svilengrad exista 2 drumuri pentru a iesi din tara.
Prima varianta, mai alambicata: in dreptul indicatorului cu „Svilengrad 1 km” inainte, exista un indicator spre Grecia, strambat de cineva. El arata de fapt ca trebuie sa se urce pe pod, pe acelasi drum care duce la Sofia. De pe pod se merge in dreapta, tot spre Sofia, pana se trece pe sub un alt pod.  Aici mai este un indicator cu Grecia la dreapta, 7 km, se urca pe al doilea pod si de aici exista indicatoare.
A doua varianta, mai simpla: in dreptul indicatorului cu „Svilengrad 1 km” inainte, nu se urca pe pod, cum arata indicatorul spre Grecia, ci se merge spre Svilengrad. La prima intersectie mare este un alt indicator cu Grecia 8 km la dreapta si de aici drumul are indicatoare. Pe partea aceasta se evita podurile.
In Grecia se merge numai pe autostrada, mai putin ultima bucata spre Keramoti. De pe autostrada pentru Keramoti se iese spre Zarkadia, in dreapta. Semnul de iesire arata o sageata dubla spre dreapta. Se merge apoi paralel cu autostrada si se ia spre Chrisoupoli, in stanga. Drumul mai scurt spre Keramoti este prin Chrisochori – Nea Karya – Chaidefto -Keramoti.
Total: 761 km(conform Google)


Varianta 2:

Cea pe care ne-am si intors, dar nu pentru ca asa am vrut, ci pentru ca bulgarii, la fel ca si romanii, nu agreeaza indicatoarele. Asa ca la Svilengrad ne-am pierdut, am incercat vreo 3 variante, GPS-ul se zapacise si el, iar cand ne-am dat seama ca nu pe acolo vroiam sa o luam eram prea departe sa ne mai intoarcem. Drumul a avut insa peisaje mai frumoase ca la dus.
Asadar:
Romania: Bucuresti-Giurgiu(iesirea din Romania)
Bulgaria: Ruse-Veliko Tarnovo-Stara Zagora-Haskovo-Svilengrad(iesirea din Bulgaria)
Grecia: Ormenio-Soufli-Alexandroupolis-Keramoti-Thassos
Total: 777 km


Varianta 3:

Este mai scurta si mai de-a dreptul. Am citit despre ea ca taie muntii, este plina de serpentine, cu peisaje frumoase, dar este cea mai grea si dureaza cam cat celelalte. De aceea nici nu am incercat-o.
Romania: Bucuresti-Giurgiu(iesirea din Romania)
Bulgaria: Ruse-Veliko Tarnovo-Stara Zagora-Haskovo-Kardzali-Zlatograd(iesirea din Bulgaria)
Grecia: Thermes-Xanthi-Keramoti-Thassos
Total: 615 km

Varianta 4:

A patra varianta este destul de aglomerata si de aceea se parcurge in mai mult timp, desi este mai scurta decat primele 2.
Romania: Bucuresti-Giurgiu(iesirea din Romania)
Bulgaria: Ruse-Pleven-Sofia-Blagoevgrad-Kulata (iesirea din Bulgaria)
Grecia: Serres-Kavala-Thassos
Total: 760 km

Varianta 5:

Este varianta pe care am incercat-o in 2015, pe Makaza. Este cea mai scurta si cea mai rapida varianta de a ajunge in Thassos, mergand foarte mult prin afara localitatilor. La Makaza este posibil sa se stea in vama in functie de cate masini sunt, fiind o vama mica. Drumul nu este greu, desi merge printre munti.
Romania: Bucuresti - Giurgiu (iesirea din Romania)
Bulgaria: Ruse - Veliko Tarnovo - Stara Zagora(mai dreapta, dar cu serpentine)/Nova Zagora(mai lin) - Kardzali - Makaza (iesirea din Bulgaria)
Grecia: Komotini - Kavala - Thassos
Total: 600 km

Taxele de drum

Pe drum, pana a ajunge in Thassos am platit in 2012:
Taxa de pod Giurgiu-Ruse(se poate plati in lei/ leva/ euro): 6 euro
Vigneta in Bulgaria: 5 euro/pe o saptamana
Exista varianta de o saptamana sau o luna. Noi am stat 7 nopti in Grecia asa ca am cumparat 2 vignete de o saptamana.
Taxa de autostrada in Grecia: Nu am platit nicio taxa de drum, pentru ca am nimerit in weekend.
Update 2013: M-am interesat intre timp si se pare ca exista o taxa de autostrada in Grecia, care se plateste intr-un singur punct pana in Thassos, si costa 2.4 euro. Mai multe detalii puteti gasi pe siteul autostrazii Egnatia Odos. Din fericire in weekend aceasta nu trebuie achitata, probabil din cauza aglomeratiei, dar nu am gasit informatii despre perioada pe care se aplica aceasta scutire. 
Update 2015: Am trecut sambata pe acolo si am platit.
Feribotul spre Thassos:
Thassos fiind insula nu se poate ajunge decat cu feriborul pe ea. Feribotul se poate lua din 2 localitati: Keramoti(drum mai scurt pana in Thassos si deci mai ieftin) sau Kavala(mai scump decat cel din Keramoti).
Din Kavala:
Feribotul are traseul Kavala-Prinos(Thassos).
In 2012 pretul era de 4.7 euro de persoana si 19 euro pentru masina cu sofer, pe o ruta.
Din Keramoti:
Feribotul are traseul Keramoti-Thassos(capitala insulei).
In 2012 pretul era de 3 euro de persoana si 16 euro pentru masina cu sofer, pe o ruta.
Orarul feriboturilor l-am gasit pe mai multe siteuri. Eu il printasem dinainte, dar nu s-a potrivit cu ce am gasit la fata locului.
Un site descoperit anul acesta si care pare mai documentat este Programul feriboturilor spre Thassos. 


Feribotul spre Kavala
Feribotul spre Kavala
Feribotul spre Keramoti
Feribotul spre Keramoti
Masini in feribotul spre Keramoti
Masini in feribotul spre Keramoti



Harta  cu obiective turistice din Thassos

Etichete: , ,